Jakie korzyści daje nam ekorolnictwo?

Jakie korzyści daje nam ekorolnictwo?

Prasóweczki

Rolnictwo ekologiczne to dział hodowli i uprawy roślin, który dynamicznie się rozwija, zyskując na popularności. Coraz więcej osób zainteresowanych jest tym, aby mieć dostęp do ekologicznie uprawianych warzyw i owoców, oraz aby kupować mięso zwierząt hodowanych bez antybiotyków i hormonów, z dostępem do wybiegu, nie faszerowanych sztucznymi środkami tuczącymi. Warto również dodać, że ten sposób uprawy staje się ostatnio po prostu modny.

Jakie korzyści daje nam ekorolnictwo?

Z tego powodu również coraz więcej rolników jest zainteresowanych ekorolnictwem, mimo tego że niesie to za sobą spore nakłady finansowe przeznaczone na modernizację sprzętu lub nawet całkowitą reorganizację przedsiębiorstwa rolniczego. Na szczęście jest to jednak w zasięgu ręki rolnika, o ile skorzysta on z pomocy finansowej oferowanej na korzystnych zasadach, dzięki firmie popierającej ekologiczną hodowlę i uprawę – www.kredyt-dla-rolnika.pl. Wystarczy wejść na stronę i złożyć wniosek on-line, następnie poczekać na kontakt ze strony konsultanta. Jestem pewna, że zastrzyk finansowy jest elementem niezwykle ważnym przy rozpoczynaniu ekologicznej hodowli i może się na niego zdecydować każdy rolnik, nie posiadający w danej chwili wystarczającego kapitału.

Ekorolnictwo jest alternatywą dla rolnictwa konwencjonalnego, które niestety jeszcze w Polsce dominuje, natomiast naturalne metody uprawy pojawiają się na szerszą skalę w krajach wysoko uprzemysłowionych. Każdego roku w Polsce pojawia się nawet o kilka procent więcej gospodarstw ukierunkowanych na produkcję ekologiczną. Na szczęście Unia Europejska promuje naturalne metody uprawy, oferując w tym zakresie również bardzo korzystne dotacje, ale jednocześnie rolnictwo ekologiczne jest regulowane rozporządzeniami obowiązującymi w każdym kraju członkowskim, do których należy się bezwzględnie zastosować. Ekorolnictwo jest to metoda hodowli pozwalająca na uzyskanie całkowicie ekologicznych plonów, poprzez stosowanie wyłącznie nawozów naturalnych i preparatów nie opierających się na chemii. Mimo tego, że ta gałąź rolnictwa wymaga znacznych nakładów pracy i środków finansowych, ekologicznie uzyskiwane plony są o wiele droższe od płodów rolnych dostępnych w każdym sklepie. Z powodu wzrostu świadomości wśród ludzi, rodzi się popularność sklepów z ekologiczną żywnością, wolimy bowiem dołożyć nieco do zakupów, ale cieszyć się dobrej jakości jedzeniem, o wysokich walorach smakowych, które nie szkodzi naszemu zdrowiu. Ekologiczna uprawa opiera się głównie na stosowaniu naturalnych metod nawożenia, takich jak wykorzystywanie kompostu, obornika i nawozów zielonych, ponadto również chemiczne środki ochrony roślin zastępuje się naturalnymi, jak na przykład wywarem z pokrzyw. Akceptowane są również nawozy mineralne, jednak wyłącznie o pochodzeniu naturalnym i co ważne, nieprzetworzone. Przy uprawie nie stosuje się melioracji, starając się pozostawiać w nienaruszonym stanie cieki wodne, a dominującą formą uprawy jest płodozmian, głównie prowadzony w systemie mozaikowym na niewielkich polach uprawnych. Nie ma mowy o wielohektarowych zasiewach, obrabianych wyłącznie przy pomocy środków mechanicznych, gospodarstwa ekologiczne nie mogą być ukierunkowane na jeden typ uprawy, ponieważ w taki sposób efektywnej eko-hodowli nie da się uprawiać dłużej niż rok czy dwa, dokąd ziemia się nie wyjałowi. Również nasiona przeznaczone na wysiew muszą pochodzić albo z własnej hodowli, albo z innego gospodarstwa ekologicznego, nie mogą być w żaden sposób zaprawiane chemicznie lub co gorsza, modyfikowane genetycznie. W przypadku hodowli zwierząt, eliminuje się sztuczne pasze i podawanie leków – żywienie zwierząt ma opierać się głównie na paszach naturalnych, najlepiej będących elementem ekologicznej uprawy roślin własnego gospodarstwa. Ekologiczny chów wykonuje się w systemie ściółkowym, w którym powstaje obornik, a nie jest wytwarzana mało wartościowa gnojowica. Hodowla zwierząt powinna być uzupełnieniem każdego gospodarstwa ekologicznego, ponieważ gwarantuje pozyskiwanie naturalnego nawozu i usprawnia obieg materii. Warto dodać, że nie każde gospodarstwo może ubiegać się o status ekologicznego – obecnie wiele terenów jest już zbytnio zanieczyszczonych i zdegradowanych, szczególnie w okolicach dużych aglomeracji miejskich, przy drogach szybkiego ruchu czy trasach kolejowych. Trzeba brać ten aspekt pod uwagę, zanim zainwestujemy w rolnictwo ekologiczne.

Ekorolnictwo przynosi ze sobą szereg korzyści, z czego rolników cieszą głównie wyższe stawki otrzymywane za plony. Rozwinięta hodowla ekologiczna bardzo się opłaca, szczególnie kiedy znajdziemy stałych odbiorców, gotowych płacić więcej za produkty wysokiej jakości, szczególnie jeśli zdobywają one certyfikaty ekologiczne. Produkty ekologiczne otrzymują charakterystyczne logo, dzięki któremu konsument może je bezbłędnie rozpoznać na rynku. Bardzo często ekologiczne rolnictwo jest czynnikiem przyciągającym turystów, szczególnie jeśli stosuje się je w pobliżu gospodarstw agroturystycznych i wiąże się je z podawaniem gościom żywności produkowanej i konserwowanej wyłącznie w sposób naturalny. Chyba najważniejsze są jednak korzyści ekorolnictwa dla środowiska naturalnego – ten system uprawy prowadzi do ochrony gleby przed erozją i wyjałowieniem, zmniejsza ryzyko skażenia wód gruntowych, nie prowadzi do dewastacji krajobrazu naturalnego. W pobliżu ekohodowli dobre warunki bytowania znajduje wiele gatunków dzikich zwierząt – nie są niszczone ich naturalne siedliska, dodatkowo nie są one zagrożone użyciem środków mechanicznych.

Wiadomo, że ekorolnictwo ma również swoje minusy, do których zaliczyliśmy już spore nakłady pieniędzy, szczególnie na początku działalności. Ten problem jest jednak możliwy do rozwiązania dzięki pożyczce uzyskanej w firmie www.kredyt-dla-rolnika.pl. Konieczne będzie również zwiększenie siły roboczej w przedsiębiorstwie rolniczym, ponieważ uprawa ekologiczna wymaga większych nakładów pracy ludzkiej, kosztem maszyn. Tym samym musimy wygospodarować więcej czasu i sił na ekouprawę. Gospodarstwa ekologiczne produkujące na szeroki rynek muszą być również przygotowane na częste kontrole, sprawdzające wszystkie standardy jakości, jakie narzuca Unia Europejska. Często po takich kontrolach dostaje się szereg zaleceń, które trzeba wykonać w określonym czasie. Mimo wszystko ten rodzaj gospodarowania się opłaca, nawet jeśli mamy niewielkie pole i hodujemy warzywa i owoce wyłącznie na własną korzyść, nie myśląc o ich sprzedaży. Plony pochodzące z ekorolnictwa są o wiele zdrowsze i lepsze jakościowo, również można je dłużej przechowywać, ponieważ nie są tak podatne na gnicie. Polecane są szczególnie dla dzieci i osób podatnych na alergię, których dieta powinna być urozmaicona i bogata w witaminy, a nie w sztuczne dodatki i ulepszacze.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments